fbpx

ANBI

Stichting Cherubino heeft sinds 12 juni 2020 de status ‘Algemeen Nut Beogende Instelling’ (ANBI). 

Gegevens van stichting Cherubino

  • RSIN: 858492015
  • KvK: 70869979
  • E-mail: info@cherubino.nl
  • Adres: Broerdijk 83
  • Postcode en plaats: 6523 GR Nijmegen

Stichting Cherubino is gevestigd in Nijmegen, houdt daar tevens statutair zetel, en is niet bij het publiek bekend onder een andere naam dan vermeld in de statuten.

Statuten stichting Cherubino (klik voor download)

Beleidsplan stichting Cherubino (klik voor download)

De jaarrekening voor het laatst afgesloten boekjaar wordt, statutair, uiterlijk op 1 juli door het bestuur vastgesteld. Daarna wordt dit document hier zsm gepubliceerd.

230630 Stichting Cherubino Balansen 2021 en 2022 (klik voor download)

230630 Resultatenrekening Cherubino 2022 (klik voor download)

Het bestuur van stichting Cherubino is momenteel als volgt samengesteld.

  • Marco van Thiel – Voorzitter | Marco is een interim manager in zowel de commerciële als in de non-profit wereld met een grote liefde voor opera, klassieke muziek en moderne kunst. Marco schuwt er niet voor om Europa door te crossen voor een mooie opera-uitvoering en verzamelt zelf jonge contemporaine kunst.
  • Nathan Tax – Penningmeester | Nathan is klassiek koorzanger en -dirigent, filosoof en cultureel ondernemer. Tijdens zijn studie filosofie begon hij met operettezang en dat bracht hem tot het initiatief voor stichting Cherubino. Nu geeft hij zangles aan huis, zingt hij bij o.a. Cappella Amsterdam en incidenteel bij het Groot Omroepkoor. In zijn woonplaats Bussum heeft hij kwartet BrinCQ opgericht: www.BrinCQ.nl.
  • Robert Prins – Secretaris | Robert is een concertorganisator met voorliefde voor groot-symfonische zowel als hedendaagse ensemble projecten. Daarnaast is hij dol op het brengen van muziek en muziektheater op locatie. Sinds enige jaren legt hij zich als vegetarisch kok ook toe op culinaire locatieprojecten. Samen met twee collegakoks richtte hij “Uitgevist” op, een nautisch Vegan Seafood restaurant.

Gemaken en voordelen van doneren aan Culturele ANBI

Doneren aan een ANBI heeft een fiscaal voordeel voor de donateur, omdat de gift aftrekbaar is. Voor Culturele ANBI’s geldt zelfs aftrekbaarheid van 125% voor particulieren en 150% voor ondernemingen die onder de vennootschapsbelasting vallen. Dat betekent dat je een aanzienlijk deel van je donatie terugkrijgt c.q. dat je donatie feitelijk wordt opgehoogd! Zie deze pagina van de Belastingdienst.

Belangrijk! Er zijn twee vormen van giften: gewone en periodieke giften.

Voor een gewone gift geldt als drempelbedrag 1% van uw drempelinkomen, en als maximum 10% van uw belastbaar inkomen. Daarnaast geldt de aftrekbaarheid pas boven het drempelinkomen. Is uw belastbaar inkomen 45.000 euro per jaar, dan is het drempelbedrag 450 euro en het maximum 4500 euro. Doneert u bijvoorbeeld 500 euro, dan geldt de aftrek alleen voor de euro’s boven de 450 euro, in dit geval dus 50 euro. Vanwege de Culturele ANBI-status geldt 125% aftrekbaarheid = 62,50 euro totale aftrek. Als je 42% belasting betaalt, krijg je in totaal 26,25 euro van je donatie van 500 euro terug.

Dat schiet niet zoveel op… Gelukkig gelden de drempel en het maximum niet bij periodieke giften van minimaal 5 jaar! Doneer je 5 jaar lang 100 euro per jaar, kom je ook op een totale gift van 500 euro. In dit geval kun je echter elk jaar 125 euro aftrekken. Bij hetzelfde inkomen en belastingtarief is je belastingvoordeel al 52,50 euro… per jaar. Dus over 5 jaar 262,50 euro. Zo ‘kost’ je gift van 500 euro jou maar iets meer dan de helft van het bedrag dat wij ontvangen!

Zie meer info en de modelovereenkomst voor een gift ook op de website van de Belastingdienst.